Ομάδα αυτοβοήθειας ανθρώπων που ακούνε φωνές

Οι άνθρωποι που ακούνε φωνές ή/και έχουν ασυνήθιστες ιδέες ή πεποιθήσεις έχουν μια εμπειρία που δεν μοιάζει με αυτήν των πολλών συνανθρώπων τους.  Αυτή η διαφορετικότητα τούς οδηγεί συχνά σε απομόνωση με τρόπο που να δυσκολεύονται στην καθημερινότητα και τη δημιουργικότητά τους. Συνήθως αντιμετωπίζονται ψυχιατρικά με αποτελέσματα καταστροφικά για τη ζωή τους: ψυχιατρικοί εγκλεισμοί, ακούσια φαρμακοθεραπεία, κοινωνικός αποκλεισμός.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι οι ομάδες αυτοβοήθειας. Εκεί συναντιούνται άτομα με παρόμοιες εμπειρίες «χωρίς μάσκες» και κουβεντιάζουν με άλλους που έχουν βρεθεί «εκεί», στο σημείο της «άλλης εμπειρίας». Οι ομάδες αυτοβοήθειας δεν είναι θεραπεία, αλλά ένας χώρος όπου μπορεί κάποιος να εισακουστεί και να δεχθεί ενθάρρυνση, επιβεβαίωση και υποστήριξη.

Πώς βοηθούν οι συναντήσεις μιας ομάδας αυτοβοήθειας;

  • Βγαίνει κάποιος από την απομόνωση που ίσως βιώνει.
  •  Μοιράζεται  τους  φόβους,  τις  ανησυχίες  και  τους  αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των εμπειριών του.
  •  Διαπιστώνει πόσο διαφορετικές είναι οι εμπειρίες του καθένα, αλλά και ότι πολλά συναισθήματα και θέματα είναι κοινά.
  •  Έχει  την  ευκαιρία  να  υποστηρίξει  τους  άλλους,  αλλά  και  να  δεχθεί υποστήριξη ο ίδιος.
  •  Εξουδετερώνεται η αρνητική στάση απέναντι στη ζωή, που είναι συχνό επακόλουθο των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών.
Η αντιμετώπιση των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών μπορεί να είναι μια μακριά και δύσκολη διαδικασία,τουλάχιστον όμως θα ξέρεις ότι δεν παλεύεις μόνος.
Αν διστάζεις να μπεις στην ομάδα, μπορείς να συναντήσεις τον συντονιστή και κάποιο μέλος της ομάδας, για να μάθεις περισσότερα. Μην ξεχνάς ότι όλοι στην ομάδα έχουν την εμπειρία ότι ακούνε φωνές ή/και έχουν παρανοϊκές ιδέες και έτσι καταλαβαίνουν πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι. Επίσης μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να έρχεσαι κάθε εβδομάδα. Θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτος, όταν έρχεσαι.