“Ανοιχτός Διάλογος” του Daniel Mackler

Στο μακρινό Φιλανδικό Βορρά, πολύ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, μια ομάδα καινοτόμων οικογενειακών θεραπευτών μετέτρεψαν το παραδοσιακό σύστημα ψυχικής υγείας της περιοχής, το οποίο είχε πενιχρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, σε ένα σύστημα που εμφανίζει πλέον τα καλύτερα στατιστικά αποτελέσματα παγκοσμίως για το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο. Ονομάζουν την προσέγγιση τους Ανοιχτό Διάλογο.

Οι αρχές τους, σε μια εποχή που δεσπόζουν τα πολυφαρμακευτικά κοκτέιλ και η ακούσια νοσηλεία, αν και ριζοσπαστικές, είναι εκπληκτικά απλές. Συναντούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους που βρίσκονται σε κρίση αμέσως και συχνά τους επισκέπτονται καθημερινά μέχρι η κρίση να επιλυθεί. Αποφεύγουν τη νοσηλεία και το επακόλουθο στίγμα προτιμώντας να συναντιούνται στο σπίτι του άμεσα ενδιαφερόμενου και, πιθανότατα το πιο επίμαχο απ’ όλα, αποφεύγουν τη χρήση αντψυχωτικών φαρμάκων όποτε αυτό είναι εφικτό.

Δουλεύουν επίσης σε ομάδες γιατί θεωρούν την ψύχωση ένα πρόβλημα που αφορά ανθρώπινες σχέσεις. Συμπεριλαμβάνουν τις οικογένειες των άμεσα ενδιαφερόμενων και κοινωνικά δίκτυα στη θεραπευτική διαδικασία και οι επαγγελματίες δουλεύουν ομαδικά και όχι ο καθένας μόνος του. Επιπλέον, η όλη προσέγγιση εκτιμά την αξία  της φωνής κάθε συμμετέχοντα  στη διαδικασία και κυρίως του άμεσα ενδιαφερόμενου. Τέλος, παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν μέσα στο Φινλανδικό πλαίσιο δημόσιας ιατρικής περίθαλψης.

Ο “Ανοιχτός Διάλογος ”, συγκεντρώνει συνεντεύξεις ψυχιάτρων, ψυχολόγων, νοσηλευτών και δημοσιογράφων προκειμένου να αποδώσει το δυναμικό όραμα της ανάρρωσης χωρίς φάρμακα και να ασκήσει σκληρή κριτική στην παραδοσιακή ψυχιατρική.

Η ταινία είναι πλήρως υποτιτλισμένη σε 19 γλώσσες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αποφάσισα να διαθέσω δωρεάν όλες τις ταινίες μου στο Youtube, γιατί θέλω να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Για μια επανάσταση στη βιομηχανία της ψυχικής υγείας!

Will Hall:
Suicidal feelings and social justice

Αυτοκτονικά συναισθήματα και κοινωνική δικαιοσύνη

Will Hall:
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συγγραφέας

Madness Radio, praktikrecovery.com

 

Τα αυτοκτονικά συναισθήματα περιβάλλονται από φόβο και παρεξήγηση. Οι κοινότητες είναι συχνά επικριτικές και ενθαρρύνονται να αναφέρουν αυτοκτονικά συναισθήματα σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενώ το πρότυπο φροντίδας στη συμπεριφορική υγεία δίνει έμφαση στην ταχεία εκτίμηση κινδύνου και την ιατρική παρέμβαση.

Αυτή η επαγγελματική προσέγγιση υποστηρίζει πραγματικά τους ανθρώπους και αποτρέπει την αυτοκτονία; Ή μπορεί μερικές φορές να κάνει τα πράγματα χειρότερα; Ποιοί είναι οι νέοι τρόποι ανταπόκρισης και ζωής με αυτοκτονικά συναισθήματα; Πώς μπορεί η ανάγκη πρόληψης της αυτοκτονίας να ενστερνιστεί και την προοπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Αν και προορίζεται να βοηθήσει, η αναγκαστική νοσηλεία μπορεί να καταλήξει να κάνει μόνο περισσότερο κακό. Πολλοί άνθρωποι που φοβούνται τις αναγκαστικές θεραπείες μαθαίνουν να κρύβουν τα αυτοκτονικά τους συναισθήματα – απομονώνοντάς τους περαιτέρω από την υποστήριξη.

Αυτό το εργαστήριο θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε το ταμπού γύρω από τα αισθήματα αυτοκτονίας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να μιλήσουμε πιο ανοιχτά, θα μας δώσει συγκεκριμένα εργαλεία για να ασχοληθούμε με τους εαυτούς μας και τους άλλους και θα μας προετοιμάσει να μεταμορφώσουμε τις οργανωτικές κουλτούρες και τις αντιδράσεις της κοινότητας σε συναισθήματα αυτοκτονίας, ειδικά που σχετίζονται με την ακρόαση φωνών και εμπειριών που ονομάζονται ψύχωση.

Η εκπαίδευση βασίζεται στην εργασία του Will Hall για περισσότερα από 10 χρόνια με ομάδες υποστήριξης ομοτίμων. την εμπειρία του ως θεραπευτής και εκπαιδευτής ψυχικής υγείας και το προσωπικό του ιστορικό τόσο ως επιζών από απόπειρες αυτοκτονίας όσο και ως κάποιος που έχασε ένα μέλος της οικογένειάς του από αυτοκτονία.

“Πάρε Αυτά τα Σπασμένα Φτερά” του Daniel Mackler

«Πάρε Αυτά τα Σπασμένα Φτερά», ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους από τον παραγωγό και πρώην ψυχοθεραπευτή Ντάνιελ Μάκλερ, το οποίο δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να θεραπευτούν πλήρως από τη σχιζοφρένεια χωρίς ψυχοφάρμακα. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στο χώρο της ψυχικής υγείας και τις φαρμακευτικές βιομηχανίες αυτό δεν είναι δυνατόν. Το φιλμ εστιάζει στις ζωές δύο γυναικών –των ηρωίδων μου– που θεραπεύτηκαν από σχιζοφρένεια. Διερευνώνται οι ρίζες της σχιζοφρένειάς τους σε παιδικά τραύματα και περιγράφονται λεπτομέρειες από την πετυχημένη θεραπεία τους με χαρισματικούς ψυχοθεραπευτές.

Η πρώτη γυναίκα είναι η Τζόαν Γκρήνμπεργκ (θεραπευμένη πλήρως πάνω από 50 χρόνια), συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Ποτέ δεν Σου Υποσχέθηκα έναν Κήπο με Τριαντάφυλλα». Η δεύτερη είναι η Κάθριν Πέννυ (θεραπευμένη πλήρως πάνω από 30 χρόνια), μια ψυχιατρική νοσηλεύτρια, που την ιστορία της θεραπείας της κατέγραψε ο θεραπευτής της, ο Δρ Ντάνιελ Ντόρμαν στο βιβλίο «Η Θεραπεία του Δάντη: Έξοδος από την Τρέλα».

Οι αφηγήσεις τους συνυφαίνονται με συνεντεύξεις από γίγαντες στον τομέα της θεραπείας της σχιζοφρένειας, όπως από τον Δρ Πήτερ Μπρέγκιν (συγγραφέα του «Τοξική Ψυχιατρική»), τον Ρόμπερτ Γουίτακερ (δημοσιογράφο και συγγραφέα του «Τρελός στην Αμερική») και τον Δρ Μπέρτραμ Κάρον (συγγραφέα του «Ψυχοθεραπεία της Σχιζοφρένειας: Θεραπεία Επιλογής»). Επίσης στη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται πάνω από 100 στιγμιότυπα από συνεντεύξεις αγνώστων στην Πλατεία Γουάσιγκτον της Νέας Υόρκης, οι οποίοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τη σχιζοφρένεια.

Η ταινία είναι πλήρως υποτιτλισμένη σε 19 γλώσσες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αποφάσισα να διαθέσω δωρεάν όλες τις ταινίες μου στο Youtube, γιατί θέλω να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Για μια επανάσταση στη βιομηχανία της ψυχικής υγείας!

“Θεραπευτικές Κατοικίες” του Daniel Mackler

Θεραπευτικές Κατοικίες, ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους από τον παραγωγό Ντάνιελ Μάκλερ, το οποίο καταγράφει τη δουλειά της Οργάνωσης Οικογενειακή Φροντίδα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας – ένα πρόγραμμα, το οποίο στην εποχή των φαρμακευτικών κοκτέιλ και των ψυχιατρικών διαγνώσεων διά βίου, βοηθά τους ανθρώπους να θεραπευτούν από την ψύχωση χωρίς φάρμακα.

Η οργάνωση, με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια, προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν εγκαταλειφθεί από την παραδοσιακή ψυχιατρική την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια τελείως καινούργια ζωή φιλοξενούμενοι σε οικογένειες, κυρίως αγροτικές οικογένειες στη Σουηδική επαρχία.

Οι οικογένειες που φιλοξενούν επιλέγονται όχι με βάση κάποιες ψυχιατρικές γνώσεις, αλλά για τη σταθερότητα, την ενσυναίσθηση και την επιθυμία τους να προσφέρουν. Οι άνθρωποι ζουν με αυτές τις οικογένειες για πάνω από ένα χρόνο ή δύο και γίνονται αναπόσπαστο μέρος ενός οικογενειακού συστήματος που λειτουργεί. Μέλη του προσωπικού προσφέρουν εντατική ψυχοθεραπεία στους άμεσα ενδιαφερόμενους και εντατική εποπτεία στις οικογένειες που φιλοξενούν.

Η Οργάνωση Οικογενειακή Φροντίδα αποφεύγει να χρησιμοποιεί διαγνώσεις, διαθέτει μια δομή που βοηθά τους ανθρώπους να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα με ασφαλή τρόπο και προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν στο πλαίσιο της Σουηδικής κοινωνικής ιατρικής.

Η ταινία Θεραπευτικές Κατοικίες συγκεντρώνει συνεντεύξεις από άμεσα ενδιαφερόμενους, αγροτικές οικογένειες και μέλη του προσωπικού παρουσιάζοντας ένα δυναμικό όραμα για τη θεραπεία χωρίς φάρμακα. Παράλληλα αποτελεί μια αποκαλυπτική κριτική του ιατρικού μοντέλου της ψυχιατρικής.

Η ταινία είναι πλήρως υποτιτλισμένη σε 16 γλώσσες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αποφάσισα να διαθέσω δωρεάν όλες τις ταινίες μου στο Youtube, γιατί θέλω να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Για μια επανάσταση στη βιομηχανία της ψυχικής υγείας!