Ομάδες Αυτοβοήθειας

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Δωρεάν Ομάδες Αυτοβοήθειας του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία

Δωρεάν Ομάδες Αυτοβοήθειας του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία

Οι Ομάδες Αυτοβοήθειας που λειτουργούν εντελώς δωρεάν στο χώρο του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας

Ομάδες Αυτοβοήθειας

που λειτουργούν στο Παρατηρητήριο

Οι άνθρωποι που έχουν ασυνήθιστες ιδέες ή πεποιθήσεις έχουν μια εμπειρία που δεν μοιάζει με αυτήν πολλών συνανθρώπων τους. Αυτή η διαφορετικότητα τους οδηγεί συχνά σε απομόνωση με τρόπο που να δυσκολεύονται στην καθημερινότητα και τη δημιουργικότητά τους.

Συνήθως αντιμετωπίζονται ψυχιατρικά με αποτελέσματα καταστροφικά για τη ζωή τους: ψυχιατρικοί εγκλεισμοί, ακούσια φαρμακοθεραπεία, κοινωνικός αποκλεισμός.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι οι ομάδες αυτοβοήθειας. Εκεί συναντιούνται άτομα με παρόμοιες εμπειρίες «χωρίς μάσκες» και κουβεντιάζουν με άλλους που έχουν βρεθεί «εκεί», στο σημείο της «άλλης εμπειρίας».

Οι ομάδες αυτοβοήθειας δεν είναι θεραπεία, αλλά ένας χώρος όπου μπορεί κάποιος να εισακουστεί και να δεχθεί ενθάρρυνση, επιβεβαίωση και υποστήριξη.

Ομάδα Αυτοβοήθειας για την Θλίψη και την Λύπη

Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Μπορείς να μιλήσεις όσο και όποτε θες μαζί μας. Είμαστε μια Ομάδα Αυτοβοήθειας από άτομα που βιώσαμε ή βιώνουμε θλίψη, μελαγχολία, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, κ.λ.π. και θα θέλαμε να σε ακούμε χωρίς να σε κρίνουμε.

Η Ομάδα Αυτοβοήθειας «Ελεύθερη Πτώση», ‘απογειώνεται’ δωρεάν κάθε εβδομάδα.

ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟ
για πρόσωπα με ψυχιατρική εμπειρία – Διαδικτυακή

Η Ομάδα έχει θεματολογία σχετική με την ψυχική εμπειρία και τον ψυχικό πόνο των ανθρώπων οποιασδήποτε μορφής.

Η ιδιαιτερότητά της όμως είναι, ότι προσφέρεται διαδικτυακά με μια άλλη οπτική, μια διαφορετική ματιά στη διαφορετικότητα η οποία και είναι πάντα η αφορμή και ο καταλύτης του αναστοχασμού της ομάδας  αναπτύσσεται σε κάθε συνάντηση.

Ομάδα Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές

Η αντιμετώπιση των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών μπορεί να είναι μια μακριά και δύσκολη διαδικασία, τουλάχιστον όμως θα ξέρεις ότι δεν παλεύεις μόνος.
Αν διστάζεις να μπεις στην ομάδα, μπορείς να συναντήσεις τον συντονιστή και κάποιο μέλος της ομάδας, για να μάθεις περισσότερα. Μην ξεχνάς ότι όλοι στην ομάδα έχουν την εμπειρία ότι ακούνε φωνές ή/και έχουν παρανοϊκές ιδέες και έτσι καταλαβαίνουν πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι. Επίσης, μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να έρχεσαι κάθε εβδομάδα. Θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτος, όταν έρχεσαι.

Σκοπός του Σεμιναρίου Πάνω στην Ψύχωση είναι η δημιουργία ενός τριαλόγου μεταξύ ανθρώπων με άμεση βιωματική εμπειρία ανθρώπων με έμμεση βιωματική εμπειρία, και ειδικούς ψυχικής υγείας.

Η ανταλλαγή βιωματικών εμπειριών, στρατηγικών ευ ζην, η ενδυνάμωση των συμμετεχόντων καθώς και η έκφραση και το μοίρασμα της εμπειρίας αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του σεμιναρίου.

Το “Σεμινάριο πάνω στην Ψύχωση” είναι μια άτυπη ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν τα κοινά τους προβλήματα.

Η ομάδα κινηματογράφου ξεκίνησε το 2017 με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία των ομάδων αυτοβοήθειας που λειτουργούσαν ήδη για πολλά χρόνια στο Παρατηρητήριο.

Οι ταινίες που επιλέγονται για προβολή έχουν θεματολογία σχετική με την ψυχική εμπειρία και τον ψυχικό πόνο των ανθρώπων οποιασδήποτε μορφής.

Η ιδιαιτερότητά τους όμως είναι, ότι καταγράφουν μια άλλη οπτική, μια «άλλη ματιά», μια διαφορετική ματιά στη διαφορετικότητα η οποία και είναι πάντα, η αφορμή και ο καταλύτης του αναστοχασμού της ομάδας  που ακολουθεί την κάθε προβολή.

Στην ομάδα κινηματογράφου στο Παρατηρητήριο λέμε ότι ….βλέπουμε ταινίες για ψυχές…που μιλάνε στις ψυχές μας και μετά την προβολή, στον αναστοχασμό μοιραζόμαστε τα δώρα τους!!

Συντονισμός ομάδας και επιλογή ταινιών

Αγγελική Τσαβέλη Μέλος του Παρατηρητηρίου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Ομάδα Λογοτεχνίας

Η ομάδα αυτοβοήθειας για τη Λογοτεχνία, δημιουργήθηκε με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία των ομάδων αυτοβοήθειας που λειτουργούσαν ήδη για πολλά χρόνια στο Παρατηρητήριο, με σκοπό να βοηθήσει άτομα με ιδιαίτερες ψυχικές εμπειρίες μέσω της Λογοτεχνίας.

Τα λογοτεχνικά έργα που επιλέγονται για ανάγνωση, προβληματισμό και συζήτηση έχουν θεματολογία σχετική με την ψυχική εμπειρία και τον ψυχικό πόνο των ανθρώπων οποιασδήποτε μορφής.

Η ιδιαιτερότητά τους όμως είναι, ότι καταγράφουν μια άλλη οπτική, μια «άλλη ματιά», μια διαφορετική ματιά στη διαφορετικότητα η οποία και είναι πάντα, η αφορμή και ο καταλύτης του αναστοχασμού της ομάδας  που ακολουθεί την κάθε λογοτεχνική παρουσίαση.

Στην ομάδα Λογοτεχνίας στο Παρατηρητήριο λέμε ότι …προβάλλονται λογοτεχνικά έργα για ψυχές…που μιλάνε στις ψυχές μας και μετά την παρουσίαση, στον αναστοχασμό μοιραζόμαστε τα δώρα τους!!

Συντονισμός ομάδας και επιλογή ταινιών

Μέλος του Παρατηρητηρίου,

Πώς βοηθούν οι συναντήσεις μιας ομάδας αυτοβοήθειας;

  • Βγαίνει κάποιος από την απομόνωση που ίσως βιώνει.
  • Μοιράζεται τους φόβους, τις ανησυχίες και τους αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των εμπειριών του.
  • Διαπιστώνει πόσο διαφορετικές είναι οι εμπειρίες του καθένα, αλλά και ότι πολλά συναισθήματα και θέματα είναι κοινά.
  • Έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει τους άλλους, αλλά και να δεχθεί υποστήριξη ο ίδιος.
  • Εξουδετερώνεται η αρνητική στάση απέναντι στη ζωή, που είναι συχνό επακόλουθο των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών.

Η αντιμετώπιση των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών μπορεί να είναι μια μακριά και δύσκολη διαδικασία, τουλάχιστον όμως θα ξέρεις ότι δεν παλεύεις μόνος.

Αν διστάζεις να μπεις στην ομάδα, μπορείς να συναντήσεις τον συντονιστή και κάποιο μέλος της ομάδας, για να μάθεις περισσότερα.

Εγγραφή για προσφορά ή συμμετοχή στις Ομάδες Αυτοβοήθειας

Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε διαδικτυακά σε μία ή περισσότερες Ομάδες Αυτοβοήθειας, καθώς και σε κάποιες από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας …

Περιγράψτε το Αίτημά σας