Συμμετοχή σε Διεθνείς Οργανισμούς

Το “Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας” είναι μέλος σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς σχετικούς με την προάσπιση των Δικαιωμάτων Ψυχικής Υγείας όπως

International Network Towards Alternatives and Rights-Based Supports

Η αποστολή του INTAR είναι να εντοπίσει και να προωθήσει αποτελεσματικές, μη καταναγκαστικές, βασισμένες στα δικαιώματα εναλλακτικές λύσεις και υποστηρίξεις που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου παραδείγματος που εκτοπίζει το βιοϊατρικό ψυχιατρικό σύστημα.

Το INTAR το κάνει αυτό διευκολύνοντας τη δικτύωση ψυχιατρικών επιζώντων, υποστηρικτών και προοδευτικών επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο που είναι αφοσιωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μοιράζοντας εκπαιδευτικούς πόρους, ερευνητικά ευρήματα και από πρώτο χέρι

Psychopharmaka / Psychexit

Οι χρήστες ψυχοτρόπων ναρκωτικών συχνά μένουν αιχμάλωτοι όταν αποφασίζουν να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Οι γιατροί και οι ψυχίατροι έχουν εμπειρία στη χορήγηση ψυχοφαρμάκων, αλλά πολλοί δεν είναι (ακόμα) εξοικειωμένοι με τη μείωση ή τη διακοπή των ψυχοφαρμάκων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ιδρύθηκε μια ομάδα εργασίας στο Βερολίνο με στόχο την ανάπτυξη των πρώτων βημάτων προς ένα πρόγραμμα σπουδών, προκειμένου να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ασθενείς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με βάση αξιόπιστη γνώση και γνώση των υπαρχόντων ακατόρθωτων συνθηκών.

Η ομάδα εργασίας Psychexit αποτελείται από μια χούφτα ανεξάρτητων ακτιβιστών Από το 2016, η ομάδα εργασίας έχει προσκαλέσει εμπειρογνώμονες από όλες τις απόψεις να συμμετάσχουν σε διάλογο για να συζητήσουν ιατρικά, φαρμακολογικά, νομικά, δομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα. Η ApK Berlin υποστήριξε την πρωτοβουλία από την αρχή και είναι εταίρος συνεργασίας από το 2020.

Διεθνές Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές

Το Intervoice υποστηρίζει το Παγκόσμιο Κίνημα Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές (International Hearing Voices Movement), συνδέοντας ανθρώπους και ιδέες.

Προωθεί μια ελπιδοφόρα και βασισμένη στα δικαιώματα προσέγγιση για ανθρώπους που ακούνε φωνές, βλέπουν οράματα και έχουν σχετικές εμπειρίες.

Συνδέει ανθρώπους και ιδέες στο Κίνημα Ακούγοντας Φωνές

Η ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την ακρόαση φωνών είναι ένα σημαντικό μέσο σύνδεσης ανθρώπων, ιδεών και δικτύων σε όλο τον κόσμο.

Το Intervoice προωθεί ελπιδοφόρες και διαφορετικές κατανοήσεις και προσεγγίσεις. Με την ανταλλαγή γνώσεων, στοχεύει να βοηθήσει όσους ακούνε φωνές, οικογένειες, συμμάχους και επαγγελματίες να αποκτήσουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Σε αυτόν τον ιστότοπο, θα βρείτε μια αυξανόμενη βιβλιοθήκη άρθρων, πολυμέσων και ιδεών από όλο τον κόσμο.

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε κάτι με το οποίο συνδέεστε ή που θα σας βοηθήσει να προσφέρετε μια νέα οπτική γωνία για μια πτυχή αυτών των εμπειριών.

Το “Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας” προωθεί και τις Δράσεις

Ελληνικών Οργανισμών προάσπισης Δικαιωμάτων στην Ψυχική Υγεία

Το “Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας”  συνεργάζεται ή προωθεί και τη Δράση διάφορων Ελληνικών Οργανισμών προάσπισης Δικαιωμάτων στην Ψυχική Υγεία όπως

Hearing Voices Network – Ελληνικό

Εν όψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου για το χώρο της ψυχικής υγείας και διαφόρων φαινομένων αισχροκέρδειας που δυστυχώς ευνοούνται από το περιρρέον κλίμα,  είναι σημαντικό όσες-οι παρακολουθούν τις δραστηριότητες του Δικτύου Hearing Voices να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

Στην Ελλάδα λειτουργούμε ως μέλος του Intervoice (Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης, Μόρφωσης και Έρευνας για τις Φωνές, www.intervoiceonline.org) και χρησιμοποιούμε εναλλακτικά κατά περίπτωση τους τίτλους «Hearing Voices Network», «Ακούγοντας Φωνές» ή «Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές».

Βασιζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές αυτοβοήθειας και ομότιμης υποστήριξης που διέπουν το διεθνές δίκτυο και το καθιστούν ένα αυθεντικό κίνημα βάσης.

Ως τέτοιο, το δίκτυό μας δεν λειτουργεί ιεραρχικά ή μέσα σε ένα στενό θεσμικό πλαίσιο. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι κανένα μέλος δεν ασκεί έλεγχο σε μεμονωμένες δραστηριότητες άλλων μελών μας, αλλά βασιζόμαστε σε σχέσεις καλής πίστης ως προς την τήρηση των αρχών μας και τη συμπόρευση κάθε μέλους με τις αξίες μας

Εάν ακούτε φωνές, βλέπετε οράματα ή έχετε παρόμοιες αισθητηριακές εμπειρίες – δεν είστε μόνοι.

Τα στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν, αλλά κάπου μεταξύ 3 και 10% του πληθυσμού έχει εμπειρίες όπως αυτές (αυξάνονται σε περίπου 75% εάν συμπεριλάβετε και μεμονωμένες εμπειρίες όπως το να ακούτε κάποιον να φωνάζει το όνομά σας δυνατά). Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά κοινό, πολλοί άνθρωποι που ακούν φωνές, βλέπουν οράματα ή έχουν παρόμοιες εμπειρίες αισθάνονται μόνοι. Ο φόβος της προκατάληψης, οι διακρίσεις και η απόρριψη ως «τρελός» μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους σιωπηλούς.

Σε μια εποχή που μας λένε ότι είναι «ώρα να μιλήσουμε», είναι σημαντικό όποιος είναι αρκετά θαρραλέος να μιλήσει ανοιχτά, να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και υπόβαθρου μπορούν να ακούσουν φωνές κάποια στιγμή στη ζωή τους, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ενώ κάποιοι στενοχωριούνται από τις εμπειρίες τους, οι άνθρωποι μπορούν –και το βρίσκουν– να βρουν τρόπους να ζήσουν μαζί τους.

Εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε στη δημιουργία χώρων με σεβασμό και ενδυνάμωση, ενώ αμφισβητούμε τις ανισότητες και τις καταπιεστικές πρακτικές που κρατούν πίσω τους ανθρώπους.

Ώρες λειτουργίας από Δευτέρα ως Παρασκευή 17:00 – 19:00 για πληροφορίες και συνάντηση με άτομα του χώρου