ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΘΗΚΩΝ

Η ιδέα της Ψυχιατρικής Διαθήκης γεννήθηκε το 1982 στην Αμερική από τον Τόμας Σάζ (Psychiatric Will) και εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες από ενδιαφερόμενους, που θέλουν να ορίσουν με μια νομική αξιοπιστία τους όρους επαφής τους με το ψυχιατρικό σύστημα (Lehmann 1998, Lehmann & Stastny,2007, Lehmann & Kempker 1993, Szasz, T., x.x.).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ολύμπου 18 4ος όροφος – Θεσσαλονίκη

Ψυχιατρική Διαθήκη

Η Δρ. Άννα Εμμανουηλίδου, Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, εξηγεί τι είναι η Ψυχιατρική Διαθήκη και πώς μπορεί να διαφυλαχθεί νομικά η ελεύθερη βούληση και τα δικαιώματα των ασθενών της ψυχικής υγείας.

Τι είναι η Ψυχιατρική Διαθήκη

Η «ψυχιατρική διαθήκη» ή «έκφραση ελεύθερης βούλησης σε περίπτωση ψυχιατρικής νοσηλείας»

Η «ψυχιατρική διαθήκη» ή «έκφραση ελεύθερης βούλησης σε περίπτωση ψυχιατρικής νοσηλείας» είναι μια μορφή υπεύθυνης δήλωσης, ένα νομικά επικυρωμένο έγγραφο από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, στο οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης καταγράφει επίσημα την ελεύθερα εκπεφρασμένη βούλησή του για το τι επιτρέπει και τι απαγορεύει να του συμβεί σε επίπεδο ψυχιατρικών παρεμβάσεων σε περίπτωση βίαιης ή εκούσιας προσαγωγής του σε ψυχιατρικούς χώρους.

Ανάμεσα σε άλλα μπορεί να ορίσει εκεί το αν επιτρέπει να του χορηγηθούν και ποια φάρμακα, το πώς απαιτεί να αντιμετωπιστεί σε περίπτωση οξείας κρίσης, ποια πρόσωπα θα αποφασίζουν γι’ αυτόν σε περίπτωση που κριθεί ανίκανος να το πράξει ο ίδιος κ.α.

Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του.

Μπορείς να μιλήσεις όσο και όποτε θες μαζί μας.

θέλαμε να σε ακούμε χωρίς να σε κρίνουμε.

Πώς συντάσσεται;

ΗΟ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να γράψει ένα αντίστοιχο κείμενο και να το αφήσει να επικυρωθεί από συμβολαιογράφο ή δικηγόρο με παρουσία μαρτύρων ως υπεύθυνη δήλωσή του.

Τι ισχύ έχει;

Ό,τι ισχύ έχει μια υπεύθυνη δήλωση. Μπορεί να γίνει αντικείμενο σεβασμού ή όχι από τα νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές, με όλες τις νομικές συνέπειες των θεραπευτών, σε περίπτωση αγνόησής της.

Υπάρχει ένα πρώτυπο;

Στόχος της σύνταξης μιας Ψυχιατρικής Διαθήκης

Στόχος της σύνταξης μιας ψυχιατρικής διαθήκης είναι η προστασία του ατόμου από παραβιάσεις των νόμιμων δικαιωμάτων του σε περίπτωση επαφής με την ψυχιατρική πραγματικότητα και διευκόλυνση των θεραπόντων ιατρών και άλλων θεραπευτών στην επιλογή θεραπείας κατάλληλης για τις εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών τους.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να γράψει ένα αντίστοιχο κείμενο και να το αφήσει να επικυρωθεί από συμβολαιογράφο ή δικηγόρο με παρουσία μαρτύρων ως υπεύθυνη δήλωσή του

Αποστολή Αιτήματος

Περιγράψτε το Αίτημά σας

Ολύμπου 18 (4ος όροφος) Θεσσαλονίκη

Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας

Ώρες λειτουργίας από Δευτέρα ως Παρασκευή 17:00 – 19:00 για πληροφορίες και συνάντηση με άτομα του χώρου

Επιποινωνείστε μαζί μας

Στείλτε μας ένα email χρησιμοποιώντας την Φόρμα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες!
Εναλλακτικά μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε στα παραπάνω τηλέφωνα στις ώρες και μέρες που αναγράφονται παραπάνω

Καλέστε μας

+306949500133