Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2022 – 2024 “Συνοδεία στην Κρίση”

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Κατάλληλο για όσους θέλουν να εκπαιδευτούν ως συνοδοί

20 sessions

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Οι ψυχώσεις (διαγνωσμένες ως σχιζοφρένειες, διπολικές διαταραχές ή άτυπα ψυχωσικά σύνδρομα) είναι ο νούμερο ένα λόγος ψυχιατρικού εγκλεισμού σε όλο το δυτικό κόσμο. Η βασική, αν όχι η μοναδική, αντιμετώπιση στην ψυχιατρική αποτελεί η χορήγηση νευροληπτικών και άλλων ψυχοφαρμάκων, για πολλά χρόνια και τις περισσότερες φορές ισοβίως, και η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στα ψυχιατρικά καταστήματα, αλλά και στους φυσικούς χώρους διαβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων, κοντά στις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι που ξεκινούν μια τέτοια πορεία καταλήγουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία βαθύτατα αποδυναμωμένοι και αποδιοργανωμένοι στην κοινωνική και προσωπική τους ζωή. Έτσι, οι ψυχώσεις ταυτίζονται στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου με την τρέλα στην πιο ανέλπιδη μορφή της. Πολλοί επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κλινικές εικόνες, που δεν ανταποκρίνονται σε καμιά θεραπεία.

Αλλά τί είναι τρέλα; Τί μπορεί να κάνει ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπροστά στον σκληρό πυρήνα της κλασικής ψυχιατρικής, τις ψυχώσεις κάθε τύπου, που από τον ορισμό τους ακόμα τείνουν να αντιμετωπίζονται ως ανίατες νόσοι με προϊούσα πορεία προς τον εκφυλισμό της προσωπικότητας, τον κοινωνικό εκμηδενισμό και την καταστροφή κάθε προοπτικής ενός δημιουργικού μέλλοντος; Πώς μπορούμε να συναντήσουμε τις ακραίες αυτές ψυχικές εμπειρίες, με έναν τρόπο που να ανοίγει, αντί να κλείνει, προοπτικές ζωής;

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ενώ η κυρίαρχη ψυχιατρική θέση αντιμετωπίζει την οξεία κρίση ως απόδειξη βιοχημικών και εγκεφαλικών δυσλειτουργιών και προσπαθεί κατά το δυνατόν άμεσα να την καταστείλει, η θέση των κινημάτων των ανθρώπων με προσωπική ψυχιατρική εμπειρία και κριτικών επαγγελματιών στο χώρο της ψυχικής υγείας, βλέπουν στην οξεία κρίση ένα μεγάλο δυναμικό σοβαρών και ευεργετικών αλλαγών στη ζωή του ατόμου σε κρίση και της οικογένειάς του, το οποίο καταστελλόμενο ψυχιατρικά ακυρώνεται στην θεραπευτική δυναμική του. Οι αναγκαστικές νοσηλείες, τα δεσίματα, τα ηλεκτροσόκ, η αναγκαστική χορήγηση νευροληπτικών, είναι ένας κόσμος που έχει κηρύξει τον πόλεμο στην ψυχική Κρίση, με πολύ φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα και πολύ υψηλό κόστος σε ζωές, αλλά και σε χρήματα στο παγκόσμιο σύστημα υγείας.

Στο προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν άνθρωποι που το επιθυμούν σε μια νέα πράξη στον τομέα των ψυχωσικών ή/και “ψυχιατρικών” κρίσεων. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της προσέγγισης είναι η υποστήριξη των ενδιαφερομένων προσώπων ή/και των οικογενειών τους στο να αντέξουν την οξεία κρίση χωρίς βίαιες ψυχιατρικές προσαγωγές και ακούσια φαρμακοθεραπεία έως την αποκλιμάκωσή της και να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση βαθύτερων αλλαγών στη ζωή όλων των εμπλεκομένων. Η βασική ιδέα είναι ότι η κρίση εκφράζει με συμβολικό τρόπο υπαρκτά προβλήματα αλληλεπιδράσεων και σχέσεων σε ένα υπαρξιακό επίπεδο, άρα έχει κάτι να πει, είναι κάτι που παρέρχεται, αν δεν επιμολυνθεί με δευτερογενή βία, και μπορεί να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας στη συνολικότερη βιογραφία του ατόμου και της οικογένειάς του. Η πλήρης ανάρρωση από μια ψυχωσική κρίση μπορεί και είναι εφικτή.

Οι θεωρητικές βάσεις της προσέγγισης αυτής βρίσκονται στην εμπειρία που μεταφέρουν τα κινήματα αυτοβοήθειας ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία, το κίνημα της Ανάρρωσης διεθνώς (Recovery), στον Συστημικό τρόπο σκέψης και δουλειάς και εμπειρίες πρακτικών όπως ο Ανοιχτός Διάλογος (Σεϊκούλα, Φινλανδία), τα Προγράμματα Σωτηρία (Loren Mosher, Luc Ciompi κ.α. σε Ευρώπη και Αμερική) και εγχειρήματα υποστήριξης σε οξεία κρίση όπως το Σπίτι Φυγής στο Βερολίνο, το πρόγραμμα Windhorse κ.α.

Οι Βασικοί Στόχοι του Προγράμματος

«Συνοδεία στην Κρίση –  Συνομιλία με ακραίες ψυχικές εμπειρίες»

Διετές Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

 

Το διετές αυτό πρόγραμμα έχει στόχο το να εκπαιδεύσει επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ανθρώπους με άμεση ψυχιατρική εμπειρία ή μέλη οικογενειών τους σε μια αποτελεσματική αξιοποίηση του ψυχιατρικού βιώματος στην πορεία της εξέλιξης του ατόμου και της οικογένειάς του.

Το πρόγραμμα διαπνέεται από τις αρχές του συστημικού τρόπου θέασης και ανάγνωσης του κόσμου, της κριτικής στην ασυλική και βιολογική ψυχιατρική, της υποστήριξης ανθρώπων απέναντι στην άσκηση επάνω τους κοινωνικής βίας λόγω των ψυχικών τους εμπειριών και στοχεύει στη δημιουργία /ενίσχυση ομάδων εκπαιδευμένων συνοδών, οι οποίες/οι θα μπορούν να αναχαιτίσουν μαζί με τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα την βίαιη κοινωνική εξέλιξη μιας ψυχικής κρίσης.

            Η οικονομική συνεισφορά των εκπαιδευόμενων στο Παρατηρητήριο (50 ευρώ/μήνα) χρησιμοποιείται μόνο για την χρηματοδότηση συνοδειών σε αιτούντες συμπολίτες μας. Οι εκπαιδευτές/τριες δεν αμείβονται, όπως και καμία άλλη δράση του Παρατηρητηρίου.

Το πρόγραμμα θα είναι μόνο διά ζώσης και θα περιλαμβάνει το πολύ  20 άτομα, τα οποία θα είναι διατεθειμένα να ενταχθούν στο σώμα των συνοδών του παρατηρητηρίου.

Συμμετοχή

Πρακτική

Ημερομηνίες και Πρόγραμμα 1ου έτους 2022 -2023

(130 διδακτικές ώρες)

Session 1 - / ΠΕΤΕΡ ΛΕΜΑΝ: Ανθρώπινα δικαιώματα στην ψυχιατρική - Διεθνής κατάσταση και εμπειρία

Σάββατο 15 /10/2022

11πμ -13.30μμ

Κυριακή 16/10/2022

10πμ-15μμ

Session 2 - Συνομιλία με την Ψύχωση: Ιστορική ανάγνωση του φαινομένου - Εμφάνιση και οικοδόμηση της ψυχιατρικής - Η ιστορική διαδρομή ως τα κινήματα αυτοβοήθειας – Η κατασκευή της ψυχοπαθολογίας και η γλώσσα της εμπειρίας

Α. Εμμανουηλίδου (θεωρία και βιωματικό)

 

Σάββατο 12, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Session 3 - Συνοδεία στην Κρίση I: Η έννοια της Κρίσης: βίωμα – φάσεις – Υπερβάσεις . Τρόποι πρακτικής επαφής με το εν κρίσει ευρισκόμενο σύστημα. Οργάνωση της Συνοδείας.

Α. Εμμανουηλίδου, Θοδωρής Μητρέβσκη, Συνοδοί

Σάββατο 17, Κυριακή 18.12.2022

 

Session 4 - Εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης του ψυχικού πόνου: Σπίτι φυγής Βερολίνου, Πρόγραμμα Σωτηρία, Καλύβα των Κρίσεων, Ανοιχτός διάλογος

Γιάννης Γιοβανάκης, Ράνια Παγιαβλή

Σάββατο 28 & Κυριακή 29.01.2023

Session 5 - Το μοντέλο της Αυτοβοήθειας

Γιώργος Μιρμίγκης, Βασίλης Περιβολάρης

Σάββατο 25 & Κυριακή 26.02.2023

Session 6 - Κατανοώντας και δουλεύοντας με την εμπειρία των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών Ι

Λ. Καρατζαφέρης και μέλη του Δικτύου Ακούω Φωνές Αθήνας

Σάββατο 18 & Κυριακή 19.03. 2023

 

Session 7 - Η εμπειρία της Θλίψης Κοινωνικές, ιστορικές και ψυχολογικές συνιστώσες/ Κρίση στο τοπίο της θλίψης / Αυτοκτονικότητα και συνοδεία.

Γιώργος Μιρμίγκης, Βασίλης Περιβολάρης

Σάββατο 29 & Κυριακή 30.4.2023

Session 8 - Ο ρόλος των ψυχοφαρμάκων στην αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου Κριτική ψυχοφαρμακολογία, παρουσίαση των ψυχοφαρμάκων, ενέργειες, παρενέργειες, η νομική διάσταση

Πέτερ Λέμαν, Άννα Εμμανουηλίδου

Σάββατο 27 & Κυριακή 28.5.2021

 

Session 9 - Νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

10.00 πμ-17:30 μμ

Session 10 -Κλείσιμο 1ου έτους - Αναστοχασμός - Γέφυρα στα περιεχόμενα του 2ου έτους

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023,  10πμ-17:30μμ

Ημερομηνίες και Πρόγραμμα Δεύτερου Έτους 2023-2024

(130 διδακτικές ώρες)

Session 11 - Ενημέρωση για την υποχρέωση πρακτικής άσκησης / ανάληψης project. Συνοδεία στην κρίση ΙΙ: απρόβλεπτοι παράγοντες, νοσηλείες, βία αυτοκτονικότητα, η συνοδεία των συνοδών.

ΑΝΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ, ΣΥΝΟΔΟΙ/ΣΥΝΟΔΕΣ

21-22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Session 12 - ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ/ΡΙΕΣ Φωνές, οράματα και άλλες 'ασυνήθιστες' εμπειρίες: Θεραπευτικές και δημιουργικές προσεγγίσεις

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Session 13 - PETER BULLIMORE & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Συνέντευξη του Μάαστριχτ για φωνές, ασυνήθιστες ιδέες, πεποιθήσεις και παράνοια Ι

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Session 14 - PETER BULLIMORE & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Συνέντευξη του Μάαστριχτ για φωνές, ασυνήθιστες ιδέες, πεποιθήσεις και παράνοια ΙΙ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Session 15 - Η πολλαπλή κοινωνική επιβάρυνση και ειδικές πτυχές της συνοδείας. Κρίση και ουσίες/προσφυγιά/αστεγία/κοινωνικός στιγματισμός φύλου

Νεφέλη Μιχαλάτου , Αντώνης Ραφτόπουλος, Ερμίνα Κοντακίδου, Θοδωρής Κωστιδάκης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Session 16 - Πρόγραμμα υποστήριξης στη μείωση/διακοπή ψυχοφαρμάκων

ΑΝΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΡΜΙΓΚΗΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Session 17 - ΠΕΤΕΡ ΛΕΜΑΝ, Μτφρ. Αννα Εμμανουηλίδου ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Session 18 - Εργαστήριο / εφαρμογή στην πράξη 1η μέρα: Σύνταξη Ψυχιατρικής Διαθήκης 2η μέρα: Εργαλεία & οδηγοί αυτοβοήθειας, χρήση τους στη συνοδεία

Μιρμίγκης Γιώργος, Περιβολάρης Βασίλης

ΜΑΙΟΣ 2024

Session 19- Συνοδεία ΙΙΙ : η φροντίδα των συνοδών: εμπειρίες και ανάλυση συνοδειών ως προς τον αντίχτυπο που έχουν στους συνοδούς

ΑΝΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ & ΣΥΝΟΔΟΙ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Session 20 - Παρουσίαση εμπειριών πρακτικής / project. Κλείσιμο.

3-4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα μαθήματα θα γίνονται μόνο διά ζώσης, στη νέα μας διεύθυνση στην Ολύμπου 18 στον 4ο όροφο. Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος για να έχουμε αποστάσεις και καλά αεριζόμενος.

Δεν θα είναι δυνατή η παράλληλη διαδικτυακή παρακολούθηση

Ώρες διεξαγωγής μαθημάτων:

Σάββατο 10:00-17.30

Κυριακή 10:00-15:00

  • Σε κάθε Σαββατοκύριακο του δευτέρου έτους, θα δίνεται χρόνος για εποπτεία επί των εξελισσόμενων projects ή πρακτικής, από τους/ις εκάστοτε κύριους/ες εισηγητές/ήτριες.
  • Στο κλείσιμο κάθε ενότητας είτε είναι μονοήμερη, είτε διήμερη, παρακαλείστε να συμπληρώνετε ανώνυμα την σύντομη google φόρμα αξιολόγησης στον σύνδεσμο https://forms.gle/ykEd9Nv8rCGgfqFm6 για να μας δίνετε το απαραίτητο feedback σχετικά με την εμπειρία σας από το κάθε μάθημα, με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος.
  • Υποχρεώσεις: Θυμίζουμε ότι θα πρέπει να έχει γίνει παρακολούθηση του 80% των μαθημάτων και να υλοποιηθεί σχετική πρακτική άσκηση/project, ώστε να ολοκληρώσει κάποιος/α το εκπαιδευτικό με επιτυχία.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει:

Τι αφορά

Η θεωρητική γνώση που προσφέρεται αφορά:

– Θεωρίες περί ψυχικής υγείας και τρέλας διαχρονικά στην ανθρώπινη ιστορία

– Υπάρχουσες πρακτικές αντιμετώπισης των ψυχωσικών εμπειριών διαχρονικά στην ανθρώπινη ιστορία

– Η κλασική ψυχιατρική άποψη επί του θέματος.

– Ψυχιατρική Φαρμακολογία.

– Κινήματα ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία παγκοσμίως και η θεωρία της Ανάρρωσης (Recovery)

Δημιουργική σκέψη

– Εκπαίδευση στο μοντέλο του Κινήματος των Φωνών (Hearing voices Network) και της διαχείρισης ασυνήθιστων πεποιθήσεων (Paranoia Network).

– Μέθοδοι υποστήριξης ανθρώπων που θέλουν να μειώσουν ή/και να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα ή βρίσκονται σε διαδικασία μείωσής τους.

– Η οπτική των οικογενειών ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία και πιθανή εμπλοκή τους στις εναλλακτικές προσεγγίσεις.

– Βασικές αρχές θεραπευτικού διαλόγου με οικογένειες με φερόμενο ως ψυχωσικό μέλος.

Προσφορά

– Επίκαιρο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της τρέλας και των κρίσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρακτικές νομικής υποστήριξης σε περίπτωση κρίσης.

– Εκπαίδευση στην υποστήριξη της σύνταξης ψυχιατρικών διαθηκών.

– Συνοδεία των ενδιαφερομένων ανθρώπων και των οικογενειών τους μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης.

– Μέθοδοι οργάνωσης ομάδων αυτοβοήθειας

– Μέθοδοι οργάνωσης ομάδων κρίσεων και υποστηρικτικών δικτύων κατά την κρίση και μετά απ’ αυτήν.

Γνώση και εμπειρία

Το πρόγραμμα έχει στόχο το να εκπαιδεύσει επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ανθρώπους με άμεση ψυχιατρική εμπειρία ή μέλη οικογενειών τους σε μια αποτελεσματική αξιοποίηση του ψυχιατρικού βιώματος στην πορεία της εξέλιξης του ατόμου και της οικογένειάς του.

Στόχος του προγράμματος είναι:

α) ο εμβολιασμός της τρέχουσας ψυχιατρικής πρακτικής με εναλλακτικά παραδείγματα παρέμβασης και επικοινωνίας στην εργασιακή καθημερινότητα των επαγγελματιών

β) η κάθε εκπαιδευόμενη ομάδα να μπορεί να παρέμβει ως ομάδα υποστήριξης κρίσης μετά το πέρας της εκπαίδευσης σε οικογένειες που θα το ζητήσουν.

Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας

Έναρξη προγράμματος/Ημερομηνίες: Θα ανακοινωθούν στην ομάδα των εκπαιδευόμενων που θα διαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπόψιν και τους δικούς τους χρονικούς περιορισμούς.

Γραμματεία εκπαιδευτικού: paratiritiriopsy_workshop@yahoo.com

Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ: 6981.896.941

Email: paratiritiriopsy_workshop@yahoo.com

Fb: https://www.facebook.com/paratiritiriopsy

Αριθμός συμμετεχόντων έως 20 άτομα.

Εισφορά συμμετοχής: 50 ευρώ το μήνα ή 500 ευρώ το χρόνο ως οικονομική υποστήριξη για την χρηματοδότηση συνοδειών σε αιτούντες συμπολίτες μας στο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Διευκρινίσεις, πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στο:

email: paratiritiriopsy_workshop@yahoo.com

ή στο τηλ: 6981.896.941

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά ένα σύντομο βιογραφικό, που να έχει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα email τους, στην παραπάνω ηλ. διεύθυνση, δηλώνοντας τους λόγους που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Προβλέπεται μια προσωπική γνωριμία (συνέντευξη) πριν την τελική διαμόρφωση της ομάδας εκπαίδευσης.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων:

01 Οκτωβρίου 2022

Εκπαιδευτές (αλφαβητικά):

—————

Γιοβανάκης Ιωάννης,
Συνοδός, μέλος του Παρατηρητηρίου.

Εμμανουηλίδου Άννα,
Κλινική Ψυχολόγος Dr. Phil., MSc, Συστημική θεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια (IGST Χαϊδελβέργης, Γερμανία), Ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου

Ιακωβίδου Αναστασία,
Ψυχολόγος, εκπ. Συστημική θεραπεύτρια, Μέλος του Παρατηρητηρίου, συνοδός

Κοντακίδου Ερμίνα,
Ψυχολόγος, Συστημική θεραπεύτρια, συνοδός.

Μητρέβσκη Θεόδωρος,
Κλινικός Ψυχολόγος (MSc), εκπ. Συστημικός θεραπευτής, Μέλος του Παρατηρητηρίου

Μιρμίγκης Γιώργος,
Ψυχολόγος (ΜSc), Συστημικός θεραπευτής, Μέλος του Παρατηρητηρίου

Μιχαλάτου Νεφέλη,
Ψυχολόγος (ΜSc), μέλος του Παρατηρητηρίου, συνοδός

Παγιαβλή Ράνια,
Συνοδός, μέλος του παρατηρητηρίου

Περιβολάρης Βασίλης,
Κοινωνιολόγος εκπ. Συστημικός θεραπευτής, Μέλος του Παρατηρητηρίου

Ραφτόπουλος Αντώνης,
Ψυχολόγος, Συστημικός θεραπευτής, συνοδός

Μέλη και συντονιστές των ομάδων αυτοβοήθειας του Παρατηρητηρίου, συνοδοί του Παρατηρητηρίου.

——————————–

Προσκεκλημένοι από τον ελληνικό και διεθνή χώρο:

Bullimore Peter,
Μέλος του Δικτύου HV και του National Paranoia Network του Ηνωμένου Βασιλείου, Εκπαιδευτής

Lehmann Peter,
Επιζών της ψυχιατρικής, Επίτιμος διδάκτωρ ψυχολογίας Α.Π.Θ., Κοινωνικός επιστήμονας, Εκδότης και συγγραφέας.

Καρατζαφέρης Λυκούργος,
Ψυχίατρος, Συστημικός θεραπευτής, Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου HV Αθήνας

Κωστιδάκης Θοδωρής,
Δραματοθεραπευτής, εκπαίδευση στην συστημική ψυχοθεραπεία (ΣΙΚ), συνοδός.

ΓΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ως εκπαιδευόμενοι γίνονται δεκτοί:

επαγγελματίες ψυχικής και γενικής υγείας,

συγγενείς ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία,

άνθρωποι με προσωπική ψυχιατρική εμπειρία, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν έργο στην υποστήριξη άλλων ατόμων, που περνούν τέτοιες στιγμές και τις οικογένειές τους,

εμπλεκόμενοι και οι ίδιοι σε ένα πείραμα μοναδικό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Τρόποι Επικοινωνίας με το Παρατηρητήριο (δράσεις, συνοδείες, ομάδες αυτοβοήθειας κλπ)

Ώρες λειτουργίας από Δευτέρα ως Παρασκευή 17:00 – 19:00 για πληροφορίες και συνάντηση με άτομα του χώρου